Stine in Wonderland ♥

KJØTTETER VS VEGGIS

 • Publisert: 08.03.2017, 11:21
 • Kategori: følelser/tanker/meninger
 • For noen år siden ble jeg kjent med en vegetarianer. Jeg hadde aldri kjent noen som var det før, og hele livsstilen virket for meg helt fjern, jeg hadde ingen kjennskap til det å være vegetarianer. Hvordan kunne du bli mett uten kjøtt? Så lite opplyst var jeg, men jeg var aldri ute etter å angripe livsstilen til vedkommende. Det var et valg hun hadde tatt, og jeg respekterte det og jeg syns det var gøy å høre om hva hun pleide å spise når andre spiste for eksempel grillpølser på stranda eller pinnekjøtt på julaften. Men jeg tenkte ikke noe mer over det enn at det var gøy å se den livsstilen rett foran meg, og i min omgangskrets.

  Litt senere forstod jeg mer hva det innebåret. Jeg har alltid visst at kjøtt har vært levende dyr, og de har naturligvis blitt drept på en eller annen måte. Naive meg har alltid tenkt at de har blitt drept humant og rettferdig. Senere forstod jeg at kjøttindustrien er fæl, og rett og slett skikkelig urettferdig ovenfor dyrene. Men jeg stoppet ikke å spise kjøtt. Men jeg begynte å tenke litt mer på det.

  Jeg begynte å se på videoer. Videoer som for eksempel PETA hadde lagt ut på Facebook, om hvor brutalt kyllinger blir kvernet levende og sauer blir flådd. Det var grusomt. Jeg begynte å følge PETA på Facebook, og det dukket stadig vekk flere slike videoer i feeden min hver gang jeg scrollet nedover Facebook. Jeg så på alle sammen. Jeg gråt. Også glemte jeg det.

  Grunnen til jeg ikke tok det så inn på meg var fordi jeg visste ikke hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg har alltid vært glad i dyr, og veldig imot dyremishandling. Men jeg visste ikke hvordan jeg kunne hjelpe til. Jeg måtte ha kjøtt. Jeg meldte meg inn i grupper på Facebook som «Veggispreik» og «Veganpreik», for å lese litt om flere personer med en slik livsstil. Jeg ble bare enda mer umotivert hver gang jeg leste om oppskrifter og hva de spiste.

  Jeg er kjøtteter. Og det har jeg vært hele livet mitt. Det er ikke et valg jeg har tatt selv, men det har på en måte vært en selvfølge. Mamma og pappa har gitt meg kjøtt som en del av kosten, og jeg har alltid spist det for å bli mett. Som sagt, jeg ble ikke særlig godt informert angående kjøttbransjen før jeg var 17 år gammel, og hadde allerede levd hele livet uten å gå en dag uten kjøtt.

  Det er ikke fordi jeg er avhengig av kjøtt, og liker det så utrolig godt. Men det er fordi jeg ikke liker annen mat. Jeg spiser sjeldent grønnsaker og frukt. Linser, bønner, nøtter, frø og slike ting har vært helt fremmed for meg når det gjelder mat. Helt siden jeg var liten har jeg hatt et anstrengt forhold til mat. Jeg tror både moren min og faren min har slitt med å få meg til å spise, fordi jeg liker nesten ingenting. Det har vokst litt, men jeg er fremdeles ekstremt kresen på mat og nye smaker. Jeg har alltid fått servert det samme, og det er ikke ofte vi prøver nye matretter i frykt for at jeg kanskje ikke kan spise det på grunn av at jeg ikke liker det. Dette er selvsagt både noe jeg og foreldrene mine kunne vært flinkere til da jeg var yngre, men nå har det blitt slik.

  Jeg er nå voksen, og jeg vet hva jeg liker og hva jeg ikke liker. Jeg tror jeg aldri kommer til å like ting jeg ikke kan fordra. Og med tanke på hvor sta jeg er, og hvor mye jeg hater nye smaker, så kommer lysten heller aldri til å være der. Dette er noe jeg er helt innstilt på fordi mat for meg er veldig komplisert, og det kommer det alltid til å være.

  Hver gang jeg ser en ny video på Facebook om dyr, slakting og mishandling, så fortrenger jeg det. Jeg glemmer det med en gang etter jeg har sett den. Ikke fordi jeg ikke bryr meg, men fordi jeg vet ikke hva jeg skal gjøre dersom det går i hodet på meg at kjøtt en dag kan bli uaktuelt i mitt kosthold. Det er ikke det at jeg er redd for å sulte, for det kommer jeg aldri til å gjøre, men jeg er redd for at forholdet mitt til mat skal bli enda mer vanskelig enn hva det er i dag. Hvis jeg må spise noe jeg ikke liker, blir jeg lei og umotivert.

  For meg er det helt uaktuelt å gå fra å være 100% kjøtteter til å bli vegetarianer. Jeg vil, men jeg kommer ikke til å klare det. Jeg tenker også på min egen helse og psykiske helse, og jeg vet at det ikke hadde gått, uansett hva folk sier. Jeg kjenner kroppen min best av alle, og ingen kan si til meg at jeg tar feil angående dette her.

  Jeg har snakket med folk angående å kutte ut kjøtt, og jeg har fått lik reaksjon fra alle. «Du? Hva skal du spise da?» Nei, nettopp ? jeg aner faktisk ikke.  De prøver ikke å ødelegge for meg og min ville fantasi, de er bare realistiske, og jeg syns det bare er bra at folk kan si hva de mener uten å gi meg «falsk motivasjon».

  Det jeg vil derimot er å prøve diverse veganske burgere som de for eksempel selger på Deli De Luca og MAX. Dette kommer ikke til å utgjøre en stor forskjell, men det viser i hvert fall at jeg bryr meg, og jeg er villig til å bidra med i hvert fall noe så lite. Rema 1000 lanserte for ikke så lenge siden et nytt merke som heter «Meatish», og det har jeg bestemt meg for å gi en sjanse. Hvis jeg liker det, er det jo fantastisk og jeg kommer til å kjøpe det igjen. Hvis ikke, så har jeg i hvert fall prøvd og ingen kan si noe på det lenger.

  Jeg vet at jeg har blitt kalt egoistisk, bortskjemt, barnslig og dobbeltmoralsk på grunn av dette. Det fordi jeg sier at jeg er glad i dyr, men likevel spiser dem. Og at jeg ikke er en gang villig til å prøve, men tro meg; jeg har prøvd hele livet mitt å like grønnsaker, frukt og få det til å bli en daglig del av kosten min, men jeg klarer det ikke.

  Jeg hadde definitivt gjort det dersom jeg hadde hatt et bredere utvalg mat jeg spiste og hadde klart det. Jeg er faktisk ikke så glad i burger og biff at jeg ville latt det overstyre alt.

 • Publisert: 08.03.2017, 11:21
 • Kategori: følelser/tanker/meninger
 • 3 kommentarer
 • 3 kommentarer

  Becca Alexandra

  08.03.2017 kl.12:40

  Kjempefint skrevet! Visste selv ikke så mye om kjøttindustrien før, men nå vet jeg mye mer. Selv hadde jeg heller aldri klart å vært 100% vegetarianer, men jeg prøver å spise mindre kjøtt. Og nå, i går faktisk, lanserte Rema 1000 4 forskjellig mattyper som er "kjøtt", altså soyakjøtt. Prøvde det i går og lagde meksikans gryterett, og det var så godt. Så i går var jeg helt vegetarianer, hihi :D Gratulerer med kvinnedagen forresten <3

  ☾ STINE

  08.03.2017 kl.12:52

  Becca Alexandra: Jeg har tenkt til å teste ut de nye kjøtterstatningene til Rema 1000 selv, og se om det er noe for meg. Så hvis jeg liker det, så bidrar jeg ihvertfall litt, og litt er bedre enn ingenting uansett hva :-)

  Gratulerer med kvinnedagen til deg også! :-D <3

  Becca Alexandra

  08.03.2017 kl.13:10

  Ja ikke sant! Billig er det også :D Prøvde "kjøttdeigen" i går som sagt og det var virkelig godt. Litt rart i begynnelsen, men det ble bedre jo mer jeg spiste <3

  Skriv en ny kommentar

  hits